Oudnijkerker schrijft waargebeurde verhalen over de Veluwe

feest P en A 001NIJKERK – Oud-Nijkerker en auteur Aalbert (Ab) van der Horst heeft een boek geschreven met waargebeurde verhalen, getiteld: ‘Nummer 11 en zo…’. In het boek komen een groot aantal gebeurtenissen voor die zich afspelen op de Veluwe. Het boek wordt ook nog uitgebracht in het Veluws dialect.

door Belinda van der Horst

Van der Horst is geboren en getogen in Appel. Hij verliet zijn geboorteplaats 35 jaar geleden. Na diverse keren verhuisd te zijn, woont hij nu in Groningen. In 2002 bracht hij zijn eerste boek ‘Ezelsoren’ uit, wat geschreven is in het Veluws dialect. Hij hield zich al op jonge leeftijd bezig met schrijven. ,,Maar er is veel verloren gegaan doordat ik vaak verhuisd ben.”
Voor zijn nieuwe boek tekende hij waargebeurde verhalen op die zich afspelen in Nederland en het buitenland. Verhalen van zichzelf, maar ook van vrienden, buren en (on)bekende mensen. ,,Het zijn herkenbare gebeurtenissen die opvallen of bijzonder zijn. Veel van die situaties vinden nu nog steeds plaats. Zoals het gebeurt, schrijf ik het op. Ik moet er zelf om lachen en geniet ervan dat het boek naar mijn zin is geworden. Het boek leest makkelijk, zelfs voor mensen die nooit een boek lezen”, zegt hij.
In zijn boek beschrijft hij hoe vroeger op de Veluwe verjaardagen gevierd werden. De mannen en vrouwen zaten apart en er was altijd wel een familielid die het alleen maar over z’n kwalen had. Van der Horst schreef ook een verhaal over zijn zieke vader die in Appel woonde.”Met dit verhaal kon ik zijn overlijden afsluiten”, zegt hij. Ook zijn er Veluwse verhalen over bijnamen. De vader van Van der Horst had ‘Piet Pruum’ als bijnaam omdat hij altijd pruimtabak pruimde.
Kinderen (niet) vernoemen is ook een teer punt op de Veluwe. Als oudste zoon hadden de ouders van Van der Horst hem, zoals gebruikelijk was, naar de vader van zijn vader moeten vernoemen. Hij is echter naar de vader van zijn moeder vernoemd en dat werd zijn ouders niet in dank afgenomen. In vele andere verhalen in het boek zijn ook gebeurtenissen van de Veluwe verwerkt.

De titel van zijn boek heeft hij ontleend aan een cruise die hij gemaakt heeft. ,,We waren met een groep van 10 personen en daar kwam een 11e bij. Dat was een heel apart figuur”, vertelt hij. Het boek wordt ook nog uitgebracht in het Veluws dialect. ,,Het vertalen van Nederlands naar dialect is nog een hele klus.” Ondanks dat hij al vele jaren uit Appel weg is, is hij het ‘Niekarks’ niet verleerd. Dat is hem met de paplepel ingegoten. Naast een uitgave in het dialect, wordt het boek, als er vraag naar is, ook in e-book uitgegeven.
Van der Horst komt op zaterdag 23 maart naar boekhandel Roodbeen (Nijkerk) om zijn boek te signeren. Er staat alweer een nieuw boek op stapel wat gaat over mensen die reageren op forums op internet. Van der Horst verzorgt ook lezingen in het Veluws dialect als ‘Ab uut Appel’.

* Het boek ‘Nummer 11 en zo.. auteur: www.aalbertvanderhorst.nl.

Dit artikel verscheen op de website destadnijkerk.nl